Kuva Perniönjokilaaksosta Salossa, etualalla Perniön emännän puku.

Nähtävää ja koettavaa Lehmirannan lähialueella

Lisää hyviä hetkiä lomallesi

Salon alue ja lähitienoot ovat kätketty helmi kotimaan matkailukentässä.

Saaristomeren ainutlaatuiset merimaisemat, kuvaukselliset pikkukaupungit, hyvin säilyneet ruukkikylät ja näyttävät kartanomiljööt kutsuvat viihtymään ja viipymään. Pikkuputiikkien ja kahviloiden palvelualttius kannattaa kokea. Matkamaisemina avautuvat hoidetut perinnemaisemat, kartanot ja vehreä lounaissuomalainen luonto. 

Lehmirannan sijainti Varsinais-Suomen ja Uudenmaan matkailukohteiden tuntumassa onkin mitä parhain. Retken jälkeen on hyvä palata lomakeskuksen maukkaaseen ruokapöytään ja nauttia muusta tarjonnasta.

Poimi tästä parhaat vinkkimme!

Opastetut retket Lehmirannasta ryhmille

Lehmiranta on kartoittanut valmiiksi seniori- ja eläkeläisryhmille soveltuvia ja pidettyjä retkikohteita.  Retkioppaina toimivat Suomen Opasliiton auktorisoimat, kohteensa ja seutunsa tuntevat matkailuoppaat.

Lue lisää opastetuista retkistä

Teijon ruukkikylä

Vain pienen matkan päässä lomakeskuksesta sijaitsee Teijon ruukkikylä, se keskimmäinen kolmesta vieri vieressä sijaitsevasta ruukkikylästä.

Keskellä Teijon ruukkikylää mäen päällä seisoo Suomen pienin kivikirkko, hurmaava Teijon kartanon kirkko. Kirkon rakennutti ruukinpatruuna Robert Bremer 1829 kiitokseksi Jumalalle ettei patruunan itsensä ennustamaa vedenpaisumusta tullutkaan. Kirkon vieressä on rokokoo-tyyliä edustava Teijon kartano ja puisto lehmuskujineen ja yksityisine hautausmaineen. Kylätien toiselta puolelta pääsee Totin luontopolulle Sahajärven luonnonsuojelualueelle, joka on vanhaa kartanonpuistoa. Kannattaa piipahtaa myös Teijon masuunin puodeissa ja näyttelyissä, jotka ovat avoinna ympäri vuoden.

Lue lisää Teijon ruukista

Totin luontopolku

Mathildedalin ruukkikylä

Rouhea Mathildedalin ruukkikylä Teijon kansallispuiston kupeessa henkii hyväntuulista kylätunnelmaa: punamultataloja, ruukkirakennuksia, historiaa, puoteja, uniikkeja makuelämyksiä, käsityöläistuotteita, joita ei löydy muualta sekä upeaa luontoa.

Kylän keskuspuistosta löytyy myös aivan uudenlainen seikkailugolfrata, joka kannattaa käydä kokemassa. Kylä on Mathildajärven rannalla, josta löytyy myös Teijon kansallispuiston luontotalo palveluineen.

Tutustu Mathildedalin ruukkikylään

Teijon kansallispuisto

Teijon kansallispuiston pohjoisosat ulottuvat niinkin lähelle kuin kolmen kilometrin päähän Lehmirannan lomakeskuksesta. Maisemat lomakeskuksen ikkunoista ovat siis hyvin saman kaltaiset kuin kansallispuistossakin. Lähimmälle kansallispuiston polulle on Lehmirannasta matkaa polkupyöräreittiä pitkin noin kuusi kilometriä. Yleisiä teitä pitkin matkaa tulee enemmän, noin 20 km riippuen kohteesta. Kansallispuiston luontotalo ja luontopalvelut löytyvät Mathildajärven rannalta osoitteessa: Matildanjärventie 86.

Lue lisää kansallispuistosta ja mm. ladattava reittikartta

Nähtävää Kuninkaantiellä

Lehmiranta sijaitsee Suomen vanhimman matkailutien, Suurena rantatienäkin tunnetun, Kuninkaantien varrella. Perniö oli sopivan päivämatkan päässä Turusta, joten majataloille oli tarvetta jo tuolloin.

Kuninkaanite yhdisti Pohjoismaat ja Venäjän. Sitä pitkin kulkivat sotilaat, kuriirit, posti ja talonpojat. Kuninkaantie kulki linnalta linnalle, kirkolta kirkolle ja postitalolta postitalolle. Turun linnan ja Viipurin linnan välinen osuus oli se, joka muodostui vuosisatojen aikana erääksi Pohjoismaiden merkittävimmistä väylistä. Edelleenkin tien varrella on nähtävissä koko Suomen historia linnoina, linnoituksina, kartanoina, kaupunkeina, maamerkkeinä ja kirkkoina.

Tutustu Kuninkaantien historiaan

Lue verkkojulkaisu: Kuninkaantien kulttuurihistoriallisia käyntikohteita Varsinais-Suomessa

Kalliolaakson linna ja Yliskylän kirkko

Kesäaikaan yleisölle avoinna oleva Kalliolaakson linna on kahden ihmisen omin käsin rakentama unelma keskellä Perniönjokilaakson historiallista perinnemaisemaa. Linnan muurissa toimii kesäkahvila ja linnan emännän pellava- ja suomenlampaanvillatuotteita sisältävä käsityöpuoti.

Tutustu Kalliolaakson linnaan

Matkalla Kalliolaaksoon kannattaa pysähtyä myös Yliskylän pienen puisen kirkon pihamaalla. Kirkko on rakennettu rautakautisen kalmiston kupeeseen. Perniön Yliskylän emännän komea muinaispuku on rekonstruoitu näistä hautalöydöistä. Kuvan puvusta voi nähdä mm. Hilda Katteluksen muotokuvassa Lehmirannan juhlasalin seinällä.

Salon keskusta

Kesäaikaan piipahda ainakin Salon (maan parhaaksi valitulla) torilla, erityisesti torstai-iltaisin nauttimaan iltatoritunnelmasta ja ilmaiskonserteista.

Retkikohteeksi voi ottaa myös Taidemuseo Veturitallin, Nokian entiseen tehdashalliin perustetun elektroniikkamuseon tai keskustan monet kivijalkaliikkeet ja kirpputorit.

Moottoritien varresta löytyvät loistavat ryhmä- ja ostosmatkakohteet Muurlan lasi sekä DesignHill. Jälkimmäinen kätkee sisäänsä mm. merkkituotteiden ostoskeitaan sekä suklaastudion. Salon maine kauppakaupunkina ei ole tuulesta temmattu.

Matkailureittejä autolla ja omin voimin

Salon kaupunki, Yrityssalo ja matkailuyrittäjät ovat koonneet matkailijoille helposti hyödynnettäviä reittivinkkejä, joiden avulla voit tutustua Saloon niin autolla, pyörällä, veneellä, meloen tai vaikka patikoiden. Tervetuloa tutustumaan lumoavaan luontoon, idyllisiin palkittuihin kyliin, merelliseen Särkisaloon tai vaikka makumatkalle lähiruokien Saloon.

VisitSalon reittivinkit Saloon

Vaellus- ja pyöräilyreitit

Lehmirannan lomakeskuksen ohi kulkee Salo–Lehmijärvi–Teijon kansallispuisto -retkeilyreitti, jonka toisesta päästä Kirjakkalan ruukkikylästä alkaen saavutettavissa on myös Teijon Kansallispuiston reitistö.

Retkeilyreitin kokonaispituus on noin 21 km. Pituutensa ja korkeuserojen vuoksi reitti on keskivaativa ja soveltuu hyväkuntoisille henkilöille, joilla ei ole liikkumisrajoitteita.

Salo–Lehmijärvi–Teijon kansallispuisto -retkeilyreitti verkossa

Pyöräiltäväksi suunniteltu Rannikkoreitti puolestaan kulkee Salosta Lehmijärvelle pikkuteitä pitkin (n. 13,5 km). Lehmijärveltä reitti jatkuu Teijon kansallispuiston läpi Kemiönsaaren eteläkärkeen Kasnäsin satamaan. Kasnäsista voi siirtyä meriteitse Hankoon ja jatkaa polkien Tammisaareen sekä takaisin Saloon.

Rannikkoreitin verkkosivu

Luonto- ja muinaispolut Salossa

Eeronpolun ja Lehmijärven lähiteiden lisäksi Salosta löytyy lukuisia luonto- ja muinaispolkuja pienten päiväretkien kohteeksi.

Latokartanonkosken luontopolku vanhan myllyn raunioiden ympärillä. Helppo, n. 1,7 km. P-alue: Hästöntie 140.

Halikonlahden lintupolku ja esteetön polku, n. 1,9 km. P-alue: Satamakatu 49. Lintutorni.

Vuohensaaren luontopolku luontorasteineen. Keskivaativa, n. 1,2 km. P-alue: Satamakatu 102. Kesäaikaan leirintäalueen kahvila palvelee P-alueen vieressä. Mm. minigolfia.

Vaisakon luonnonsuojelualue ja luontopolku jalopuu- ja lehtometsikössä, n. 4,7 km (josta luontopolku 2,5 km). P-alue: Palttatie 22c.

Rikalanmäen muinaispolku rautakaudelta, helppo, 400 m sekä viereinen Linnamäki, vaativa, 2,5 km. P-alue: Rikalantie 77. Kahvila-ravintola Rikalan Krouvi ja kesäterassi muinaispolun vieressä.

Viitankruunun muinaispolku pronssikautisille hautaröykkiöille, josta komeat näkymät Halikonlahdelle. Keskivaativa, yhteen suuntaan 500 m. P-alue: Merikulmantie 255.

Lisää kohteita Salon matkailusivustolla

Eikä tässä vielä kaikki! Tutustu muihin kohteisiin VisitSalon sivulla.